tisdag 22 september 2015

NO och matematik onsdag och torsdag 23-24 september

Matematik onsdag 23/9:


Ni går igenom volymenheter och viktenheter samt arbetar med detta. Blå kurs s 58-59, grön kurs s 48-49.

NO onsdag 23/9 samt torsdag 24/9:


Båda lektionerna arbetar ni med häftet om Ekosystemtjänster. Framförallt är uppgift 4,5, 7 och 8 viktiga! Arbeta gärna i par eller mindre grupper. Alla uppgifter besvaras dock individuellt i skrivhäftet. Om ni hinner klart förbereder ni er inför provet genom att repetera (dvs läsa i boken och titta igenom era anteckningar i skrivhäftet).

Inför provet måndag 28/9

Det NO-prov som var inplanerat fredag 25/9 har efter samråd med er elever flyttats till måndagen därpå, 28/9. Då får ni helgen på er, och ni får skriva på en 60-minuterslektion istället för på 40 minuter. 

Inför detta prov är både biologiboken (s 156-163, 44-45, 48-49, 63, 78, 121), häftet om ekosystemtjänster, samt bloggen viktiga att läsa på. Använd gärna sammanfattningarna på s 180-181 (för kap 4.1 och 4.2) samt 81 (för kap 2.1 och 2.2) för att få koll på vad som är de mest grundläggande kunskaperna!

Bloggen innehåller flera filmer som förklarar det vi gått igenom, och det finns begreppslistor med förklaringar. De begrepp som står skrivna med röd text i högerkolumnen är de som är viktigast att kunna förklara och använda på rätt sätt. 


Ekosystemtjänster

I häftet om ekosystemtjänster samt i boken s 63, 78 och 121 kan ni läsa mer om ekosystemtjänster. I denna presentation (som jag tror är gjord för gymnasiet) berättas också om det.


Här är den Prezi som läraren i klippet ovan använder, klicka gärna runt i den på egen hand!

torsdag 17 september 2015

Fotosyntes, cellandning, kretslopp

En enkel film och fotosyntes och cellandning från Schoolido:



En bild som beskriver fotosyntesen (lånad från Magnus Ehingers skolsida):



En mer avancerad film om fotosyntes från Uppsala Universitet:



Kolets kretslopp:



Kolets kretslopp igen!

Bilder på begrepp

Här ser ni några av de bilder ni skickade med olika ekologibegrepp!




lördag 12 september 2015

Fundera på... (A)

A) Här är en liten lönnplanta. Om 10 år har den vuxit och väger kanske 100 kg. Varifrån kommer alla dessa kilon? Fundera själv hemma och försök komma på en så noggrann och utförlig förklaring som möjligt. Diskutera i grupp på lektionen och skriv gruppens svar i kommentarerna.

Small maple tree in the Genevieve Green Gardens at the Ewing Cultural Center av ParentingPatch CC-BY-SA-3.0



fredag 4 september 2015

NO och matematik tisdag och onsdag 8-9 september

NO tisdag: 

GLÖM INTE ATT VATTNA EXPERIMENTET!

Vi tränar på lässtrategier och begreppskunskap. Vi använder oss av metoden att ställa frågor till texten på tre olika nivåer: På, mellan och bortom raderna (se En läsande klass).

  • Arbeta i grupper, 4-6 per grupp (grupper får ni veta måndagen innan). 
  • Ställ frågor till texten i boken (på, mellan och bortom raderna), skriv tydligt på lösblad. 
  • Skriv "facit" på ett separat papper. 
  • Lämna in både frågepapper och facit, med era namn på båda.

Ni arbetar med ett uppslag per grupp (se sidorna nedan). Hinner ni klart innan lektionen är slut väljer ni att arbeta med ytterligare ett uppslag alternativt räkna i matteboken. Frågorna kommer kanske att användas till prov/läxförhör...

156-157
158-159
160-161
162-163
44-45
48-49

Matematik tisdag:

Börja med genomgång om prioriteringsreglerna (Lena genomför). Vi arbetar sedan vidare i boken med prioriteringsreglerna s 20-21. Hoppa över diagnosen om ni kommer dit, arbeta istället vidare på blå eller röd kurs.

Matematik onsdag:

Gör diagnosen på s 22-23, som om det vore ett prov. Ställ pärmar mellan er! Skriv på lösblad. Lämna in (glöm inte namn!) för rättning! Om ni blir klara innan lektionen är slut arbetar ni vidare på antingen blå eller röd kurs (beroende på hur diagnosen kändes).

NO för grupp 1, onsdag:

Ni får göra en diagnos på det vi hittills gått igenom. Vikarien har facit, ni rättar ert eget när alla är klara. När du rättat svarar du på frågorna på baksidan och lämnar in till vikarien. Finns tid kvar läser du i biologiboken s 156-163 samt 44-45 och 48-49, eller räknar i matteboken!

torsdag 3 september 2015

Ekologi: vem äter vem?

På lektionen gick vi igenom de grundläggande begrepp som hänger ihop med vem som äter vem (s 162-163 i biologiboken). Dessa är: näringskedja, näringsväv, näringspyramid, producent, förstahandskonsument, andrahandskonsument, toppkonsument. Vi nämnde även några mer avancerade ord, nämligen de som handlade om olika trofnivåer. Dessa ord är överkurs och inget ni behöver kunna för E, men de finns beskrivna i boken för de som vill läsa mer.

De anteckningar vi gjorde på tavlan är:




Vi repeterade också fotosyntesen med hjälp av dessa videos: