lördag 12 september 2015

Fundera på... (A)

A) Här är en liten lönnplanta. Om 10 år har den vuxit och väger kanske 100 kg. Varifrån kommer alla dessa kilon? Fundera själv hemma och försök komma på en så noggrann och utförlig förklaring som möjligt. Diskutera i grupp på lektionen och skriv gruppens svar i kommentarerna.

Small maple tree in the Genevieve Green Gardens at the Ewing Cultural Center av ParentingPatch CC-BY-SA-3.0



11 kommentarer:

  1. Lönnplantan får näring av vattnet i jorden som rötterna tar upp och då växer den.
    Den gör att vi får syre och sen när vi andas ut koldioxid och då sker fotosyntesen.

    David Akin Oliver Marcus och Emre

    SvaraRadera
  2. Lönnplantan växer på grund av druvsocker, vatten, koldioxid, syre, energi, solljus, och kväve och av fotosyntesen

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  4. När lönnplantan växer så blir den tyngre. Stammen blir bredare och längre, det börjar växa grovare bark på stammen, fler löv och grenar börjar växa ut och blir allt större. Hur allting växer mer tack vare fotosyntesen. Fotosyntesen bildar växtens näring och den processen sker i växtens gröna blad. Det gröna i bladen kallas klorofyll och det är som matfabriker. För att den här processen ska kunna genomföras behövs solljus, vatten och CO2. Vatten tas upp genom växtens rötter, solljus tas upp av växten och i klyvöppningarna i bladen tas CO2 in. De här tre abiotiska faktorerna omvandlas i bladen till näring som växten behöver för att växa och bli större, och då väga mer. Ju större växten är desto mer vatten behöver den, och vattnet väger

    SvaraRadera
  5. Trädet får energi från solen, komidioxid från djur och vatten från jorden. Med det så bildas fotosyntesen. Då så bildas näring vid form av druvsocker och syre. Med näring av druvsockret så kan trödet växa tack vare cellandning.

    Vid fotosyntesen får trädet i sig bland annat vatten som vöger en del och bidrar till trädet massa. Det är därför sån trädet väger

    Alltså, allt som trädet får i sig väger. Ju ner som trädet får i sig ju mer blir set som "tillhör" trädet och som i sin tur bidrar till trädets totala massa, some det som väger.

    SvaraRadera
  6. Träden består mest av vatten och kolföreningar. Kolföriningarna kommer ifrån koldioxiden som kommer från t.ex. bilar, flygplan och människor och djur som andas ut det. Vatten kommer från jorden när det regnar eller när man vattnar. Vattnet kan också komma ifrån vatten källor långt nere i marken. Det beror på och rötterna går långt ner i marken eller inte för att det är rötterna som tar upp vattnet och näringen från jorden. Det är var tyngden kommer ifrån.

    SvaraRadera
  7. Fundera på..... A

    Av: Matilda lind, Chilli, Casper, Elias och Daniel

    Plantan behöver H2O, näring, sol och värme för att kunna växa. Näringens stöter ihop med fröet och rötterna och trädet bildas. Fotosyntesen behövs för att trädet ska få sin näring. Fotosyntesen består av: H2O, solljus, CO2 och näringsämnen i marken. Att växten väger ca 100kg beror på att växte får mycket näring och att rötterna och bladen väger mycket pga all näring.

    SvaraRadera
  8. Trädet väger mer för att varje år får trädet mer näring och den blir större och då växer den. Den får fler blad och tjockare och större stam och då väger den mer. Eftersom att trädet blir större får de plats med mer druvsocker. Trädets mat väger också i form av druvsocker. När träder gör om koldioxid till syre så åker syre atomerna ut ur trädet och kolatomerna stannar kvar och bildar trät det är alltså kol atomerna som väger mest.

    Hannah.C, Hanna.S, Fanny, Jonna, Matilda.S & Emma.F

    SvaraRadera
  9. LÖNNPLANTA
    Trädet växer för att den tar upp näring, H2O, solljus o.s.v. Trädet gör sin egen mat av fotosyntesen (solljus, H2O, CO2). Trädet tar upp energi från solen, H2O med hjälp av rötterna och CO2 från djur och människor. Av det tillverkar den druvsocker och syre. Den lagrar druvsockret så att den klarar sig under natten.

    // Dehlia, Petra, Ebba, Erik MM och Bilal

    SvaraRadera
  10. När lönnplantan växer samlar den in energi från solen i form av solljus. Den samlar även in den koldioxid vi andas ut. Den tar upp näringsämnen i form av närsalter, vitaminer och mineraler genom rötterna. Den tar även upp vatten från marken. Växten omvandlar alla dessa ingredienser genom fotosyntesen till cellulosa (druvsocker) som den är gjord av. Det är dens byggstenar och det är det som väger. Växten gör alltså om vissa ting som har en låg vikt till massa som den byggs upp av.

    Petra S
    Emma S
    Kiara
    Erik B
    Max

    SvaraRadera
  11. beståndsdelar: syre, vatten, druvsocker, koldioxid, solljus, jord, rotsystem.

    syret kommer till människorna/djuren
    druvsocker= energi till plantan

    SvaraRadera