Arbetet om sex och samlevnad som inleddes under temaveckan börjar närma sig slutet. Vi har haft besök av flera personer som blivit intervjuade av eleverna och som berättat om sina erfarenheter som HBTQA-personer. Våra besökare har varit mycket glada och tacksamma över att få träffat eleverna, och de har fått mycket beröm. Arbetet med faktatexter, reportage och svar på frågor kommer att resultera i en hemsida som riktar sig till andra unga personer, och vi tänker delta med hemsidan i tävlingen Webbstjärnan nästa läsår. Tävlingen öppnar för registrering efter sommaren, så vi kommer att inleda höstterminen med att plocka upp alla texter igen och bearbeta dem en sista gång innan vi påbörjar arbetet med att publicera hemsidan. Om någon förälder eller syskon har goda kunskaper när det kommer till webbsidor tar vi tacksamt emot hjälp då!
På torsdag nästa vecka kommer de att skriva ett avslutande prov om sex och samlevnad. Uppgiften kommer att delas ut i Classroom, och eleverna kommer att få agera experter och svara på (påhittade) frågor från olika personer. De kommer att få använda internet för att söka fakta om de behöver, men ju mer tid de lägger på att söka fakta, desto mindre tid har de till att formulera bra svar! De måste också hänvisa till sidorna de använt genom att klistra in länkarna samt skriva varför den sidan är trovärdig som källa.
Avslutningsvis vill jag (efter tillstånd av berörda elever) dela med mig av en fantastiskt härlig film med test av bindor och tamponger som några elever spelade in, och som kommer att ligga på hemsidan vi ska skapa.
Kul test era elever gjorde med mensskydd. För framtida liknande tester kan det vara bra att känna till följande. Under en genomsnittlig mensperiod kommer det ungefär femtio milliliter vätska utspritt under ca fem dagar. Visserligen kommer det mest under en av de första dagarna, men den hastighet som eleverna ibland hällde på vätska med, är alldeles för hög och lite olika vid olika tillfällen. Men ibland kommer det en "splash", så mindre mängd ska bindan klara att ta upp snabbt. På 70-talet kom i USA något som i Sverige kallades tampongsjukan. TSS toxic shock syndrom. Det var en tillverkare som hade gjort tamponger med väldigt hög absorptionsförmåga, så användarna lämnade tampongen inne för länge och ibland glömde de bort den helt. Det blev då bakterietillväxt i tampongen och användarna blev förgiftade av bakteriernas utsöndringar. T o m dödsfall förekom. Vi hade något fall också i Sverige. Det blev då bestämt hur mycket olika tampongstorlekar maximalt fick innehålla. Därför betyder ett kapacitetstest inte så mycket. Viktigare är HUR tampongen sväller. T ex Tampax svällde på längden förr i världen. Då fyllde den inte ut slidan så bra och det kunde läcka längs kanterna.
SvaraRaderaNu är jag lite miljöskadad av många års arbete med absorptionsprodukter av olika slag, bl a OB och Libresse, men tycker ändå att testerna var väldigt kul att se och att de (trots mina synpunkter) gjorde ett fantastiskt kul och engagerat jobb! Men du: Varna dina elever för att ha tampongen inne för länge!
Vad roligt med en kommentar från "verkligheten"! Tack Eje!
Radera