måndag 12 oktober 2015

Mikroprov kemi

Måndag 19/10 kör vi ett "mikroprov" i kemi. Detta har varit ett kort moment, därför blir det inte mycket som kommer på provet. Vi skriver på grupptimmarna, men sitter uppe i vanliga klassrummet. 

Fokus kommer att ligga på:


  1. säkerhetsregler och material i kemisalen (se tidigare inlägg) 
  2. de demonstrationer jag visat om ytspänning och kapillärkraft, 
  3. samt de centrala begreppen: atom, molekyl, grundämne, kemisk förening, kemisk reaktion, fast, flytande gas, ytspänning, kapillärkraft, polär, opolär, positiv laddning, negativ laddning.


Följande sidor i kemiboken handlar om detta: s 7-25 samt 82-95. Tycker du det är mycket att läsa kan du istället arbeta med sammanfattningarna på s 44-45 samt 98-99, dessa bör räcka gott för alla som satsar på E.

Tips är att också träna begrepp i Libers begreppsmaskin, kap 1.1-1.4 samt kapitlet om vatten.




Som exempel på hur man kan beskriva ett experiment om ytspänning på olika betygsnivåer i åk 7 kom grupperna överens om följande:

E-nivå (enkelt med få begrepp): berättar att det är pga ytspänning, berättar enkelt vad diskmedlet gör med ytspänningen.

C-nivå (utvecklat med fler begrepp men några kan vara vardagsspråk): berättar att det är pga ytspänning, och förklarar vad ytspänning är genom att nämna molekylens plus och minus-sida och att de håller ihop. Berättar att ytspänningen förstörs av diskmedel som gör att molekylerna släpper. 

A-nivå (välutvecklat med många begrepp, inget vardagsspråk): berättar att det är pga ytspänning, förklarar ytspänning med att molekylen är polär med positiv och negativ sida, att positiv laddning dras till negativ och att det är därför de håller ihop och bildar en "hinna". Förklarar att diskmedel förstör ytspänningen för att det gör att bindningen mellan molekylerna så att de släpper från varandra, kan berätta om vad i diskmedlet som gör att de släpper.

För de som vill läsa på mer avancerad nivå (A) om exakt vad i diskmedlet som gör att ytspänningen förstörs, och hur molekylerna håller ihop från första början, rekommenderar jag följande sidor på nätet: 

experiment om ytspänning samt förklaring

beskrivning av olika typer av molekylbindningar

Här är bilder på några av de experiment vi tittat på och som ni behöver kunna förklara:






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar