tisdag 20 oktober 2015

Vikarie 21/10

MATEMATIK:
På matematiklektionen arbetar ni vidare med kapitel 3. Gör diagnosen när ni kommer till den, och räkna därefter blå eller röd kurs beroende på hur diagnosen går. Vikarien har rättningsmall med hänvisning till vilka tal man kan träna extra.

NO:
På NO-lektionen (grupp 1) diskuterar ni i grupper (se nedan) fråga 2, 4, 7 och 8 på uppslaget FINALEN på s 128-129 i fysikboken.

Skriv ned vad gruppen kommer fram till i anteckningar i en mobiltelefon.

Kopiera sedan texten och klistra in den som en kommentar till detta inlägg. Kommentarerna kommer att synas imorgon när även grupp 2 och 3 har gjort uppgiften!

Grupper:
A: Andreas, Joel, Akin, Elina, Clara
B: Anton, Linus, Erik, Simone, David J
C: Ana, Marcus, Selma, Nelli, David N
D: Linda, Samuel, Sophia, Vilma Fe, Ebba

8 kommentarer:

  1. 2 Vi tror att svaret är A

    4 När man andas ut möter varmluft kalluft och det kondenseras och ser ut som vattenånga

    7 A) Vi tror att D ger det bästa resultatet.
    B) Vi tror att D ger det mest rimliga svaret för att hon gör om exprementet 3gånger istället för en.

    8 Vi tror att Josef har rätt.

    SvaraRadera
  2. Felix Adam Petra Emma

    2an är a pga att värme är energi och koppar leder energi bra.

    4an För att när man andas ut så kommer det H2O i gasform. Sen när h2o som är i kroppstemperatur möter den kalla luften utomhus så klumpar H2O molekylerna ihop och då ser man gasen.

    7an D därför att man får mer resultat att jämföra med

    8an det är vatten ånga som bubblar upp för det är varmast nära botten så det blir till gasform snabbast där.

    SvaraRadera
  3. 2: c, "trästaven känns inte lika kall eftersom den har lägre densitet" vi gissar att trästaven känns varmare eftersom att när den har lägre densitet så sitter inte molekylerna lika tätt. Då kanske det finns mer luft mellan molekylerna och luften är inte kallare än ämnet, vilket leder till att hela trästaven känns varmare.
    4: vi andas ut vatten i gasform, och eftersom att det är så kallt i luften så stelnar vatten-molekylerna och över går till fast form. Då ser vatten molekylerna ut som små kristaller och ser då tillsammans ut som rök.
    7: a) D, b) hon mäter med ett måttband som gör att hon inte behöver mäta flera gånger varje gång om tex, linjalen inte skulle räcka. Då skulle hon kunna tappa bort sig och inte få exakta cm.
    Hon utför experimentet 3 gånger för att få ett mer exakt resultat.
    8: Hanna, vi tror att vatten molekylerna närmast botten på kokplattan blir så varma att de övergår till gas form och bildar bubblor, och stiger uppåt.

    SvaraRadera
  4. Vi väljer A för att när man håller i metall så leds värmen ur handen till metallen. Varför sett sker är för att värmen sprids ifrån atom till atom inuti metallen. 4 det bildas Ånga eftersom att värme möter kylan. Röken är en slags ånga eftersom kall luft inte kan håll lika mycket vatten som värmen. 7 C, för att 30 cm är hyfsat kort och då hinner värmen igenom hela staven sedan är det även enklare att mäta med måttband 8 Hanna har rätt. Bubblorna består utav vattenångan som bildas i bottnen utav kastrull.

    SvaraRadera
  5. 2: De både stavarna känns lika kalla eftersom de har samma temperatur

    4: Luften i kroppen är varmare än ute och då kondenserar det

    7: Julia tar en 30 cm lång blystav värmer den och mäter med ett måttband 3 gånger

    8: Josef : Eftersom vattnet innehåller syre så är det syrgas i bubblorna.

    SvaraRadera
  6. 2 A för att metaller leder värme bra. Så kopparstaven leder bort värmen från handen.

    4
    Luften man andas in blir varm i lungorna och blir kall igen när man andas ut igen.
    Så ser vi de som en rök.

    7 a) D
    b) Vi valde b för att man testar experimentet 3 gånger och då ger de mest tillförlitlig resultat.

    8 Vi tror att det är Josef efter som eftersom det heter h2o. O= syre. Så det finns syre i vattenmolekylerna och när vattnet värms upp avdunstar vatten molekylerna och blir till gasform.


    SvaraRadera
  7. 2: C, trästaven känns inte lika kall eftersom den har lägre densitet. Vi tror att det är rätt för att av egna erfarenheter att trä inte blir lika kalt som järn och järn och koppar har ungefär likadana atomer.

    4: kroppen värmer upp vattenmolekylerna i munnen när vi andas ut vattenmolekylerna så är dem högre temperatur än vad luften är och då kondenserar dom görs vattenångan om till små små vatten droppar som vi kan se.

    7: B när du använder 1 meter lång blystav kan resultatet kanske bli tydligare än om du har en kortare blystav. Sedan är det lättare att göra fel om man använder en linjal än att använda ett måttband hela vägen.

    8: Josef och Wilma har nästa samma teori fast Josef har en mer utförlig förklaring. Vi vet av tidigare erfarenheter att det finns syre i vatten och våran teori är att när vatten värms up så stiger syret till ytan i form av bubblor.

    Av: Matilda L, Emma S, Max och Wilma C

    SvaraRadera
  8. 2. C För att den förklarar bäst.
    4. Luften som vi andas ut är varmare än luften runtom kring dig så det kondenseras och blir till vatten som ser ut att vara ett moln.
    7. A) D
    B) För att där gör man experimentet tre gånger där mäter man med måttband istället för linjal och då kan man lägga den närmare.
    8. Vi tycker att Josef har rätt för att vi gjorde utesluts metoden men en i gruppen tyckte att det var Hanna som hade rätt för att när vatten blir 100 grader så blir det till vattenånga som blir till bubblor i vattnet som stiger upp ur vattnet

    SvaraRadera